Mrkvový dort

čas na mrkváč

Jedná se o můj nejoblíbenější dort a o víkendu jsem se pokusila o svůj první veganský, který předčil mé očekávání - byl vynikající a držel pohromadě. Chutnal i rodině a táta za mnou později přišel a řekl, že po těch všech jídlech, co ode mě ochutnal, by rád zkusil neživočišnou stravu.

Jsem zvyklá na mazlavější, takže tam dávám méně mouky než se ve většinou doporučuje.
Místo vajec se mi nejvíce osvědčila chia semínka, ale není problém použít jablečný protlak nebo třeba banán. Ten bych si ale nechala spíše na palačinky.

Máme doma formu o průměru 22cm a těsto bylo tak akorát.

Ingredience:
- 1 hrnek jemné špaldové mouky
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé špaldové mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek rostlinného mléka (já použila domácí kokosové)
- 1 lžíce chia semínek / 3 lžíce vody - nechte 10 minut odležet
- bezfosfátový prášek do pečiva
- 1 hrnek namletých vlašských ořechů
- 700g nastrouhané mrkve

Krém:
- plechovka kokosového mléka
- vanilkový cukr
- 1 hrnek odmočených kešu oříšků
- citrón

Mouku, cukr, prášek do pečiva, ořechy jsem smíchala v jedné misce. Třtinový cukr s olejem v druhé, přidala jsem mléko, chia a mrkev. Tekuté jsem vmíchala do suchého a nakonec jsem přidala ještě špetku soli.

Do formy jsem dala pečící papír, nalila těsto a dala péct na 180. Na dort jsem zapomněla a nechala ho tam místo jedné hodiny skoro dvě. Přežil.

Krém jsem si udělal schválně na poslední chvíli.
Vyšlehala jsem si vychlazené kokosové mléko, přidala vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu.
Vedle jsem si rozmixovala kešu s trochou vody v krém a ten jsem do kokosového mléka pomalu vmíchala. Hotový krém jsem pak nechala trochu ztuhnout v lednici.

Korpus jsem po vychladnutí rozřízla v půli a mezi ně dala krém. Trochu mi ho zbylo, tak jsem do toho přidala více kokosu, aby to bylo tužší a pomazala jsem i úplně vrchní část, kterou jsem pak posypala zbytkem vlašských ořechů.

Dort je chutný den po a nejlepší dva dny po, ale tak dlouho v lednici nevydrží.

Žádné komentáře:

Okomentovat